Το κόστος ανακαίνισης του σπιτιού μπορεί να αυξηθεί γρήγορα. Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σχεδιάσετε μια φθηνότερη ανακαίνιση. Περιοχή εξυπηρέτησης Θεσσαλονίκης

Η κατάρρευση του προϋπολογισμού είναι ο μεγαλύτερος φόβος όλων όσον αφορά τις ανακαίνιση σπιτιού σε όποια περιοχή και αν βρίσκονται, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα κι αν ακολουθήσετε τις βασικές συμβουλές που δίνουμε εδώ και χρόνια

— χτίστε ένα μαξιλάρι 20% για να καλύψετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις, λάβετε αναφορές εργολάβων και ελέγξτε τις,

— είναι δύσκολο να μην καταλήξεις να πληρώσεις περισσότερα από όσα θέλεις.

Με κάποια στρατηγική σκέψη σχετικά με το σχεδιασμό, τα υλικά και το χρονοδιάγραμμα, μπορείτε να μειώσετε το κόστος χωρίς να περικόψετε τις γωνίες. Παρακάτω, θα σας δείξουμε τους τρόπους, από το μεγάλο σε κάτι τόσο μικρό, όπως η επιλογή μιας απλίκας τοίχου σε ένα χωνευτό φως.

Αλλά μια άλλη καθολική αλήθεια για τη βελτίωση του σπιτιού είναι ότι κάθε μικρό πράγμα αθροίζεται. Έτσι, ένα άλλο σημαντικό θέμα για να ξεκινήσετε είναι να αποφασίσετε αν θα κατεδαφίσετε ή όχι ολόκληρο το σπίτι και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Είναι φθηνότερη η ανακαίνιση ή η κατασκευή ενός νέου σπιτιού;

«Οι περισσότεροι πελάτες δεν θέλουν να ακούσουν για κατασκευή ενός νέου σπιτιού», «αλλά πρέπει πραγματικά να ληφθεί υπόψη σε μεγάλες ανακαινίσεις.

«Σε μια περίπτωση, για παράδειγμα, τα σχέδια για μια προσθήκη 1.300 τετραγωνικών αποκάλυψαν ότι τα υπάρχοντα θεμέλια του σπιτιού δεν ήταν εντάξει και θα έπρεπε να αντικατασταθούν - μια πρόταση 30.000€.

Αφού τσάκισαν τα νούμερα, οι ιδιοκτήτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα κοστίσει τόσο η ανακαίνιση του σπιτιού, μιας πρώην εξοχικής κατοικίας, όσο και η ανακατασκευή νέου.

«Για ένα σχετικά μικρό επιπλέον κόστος», λέει ο ιδιοκτήτης, «λαμβάνουμε όλα τα οφέλη της νέας κατασκευής διατηρώντας παράλληλα τον χαρακτήρα και την αίσθηση του παλιού μας σπιτιού».

Με 18.000€ επιπλέον, οι ιδιοκτήτες κέρδισαν νέο χώρο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα αξίας του σπιτιού αυξήθηκε έως και 60.000€, συν βελτιωμένη ασφάλεια και ενεργειακή απόδοση.

 

1. Αυξήστε την αποτελεσματικότητα, όχι το μέγεθος

Εάν μπορείτε να αναδιοργανώσετε και να εξοπλίσετε την κουζίνα σας για μέγιστη χρησιμότητα, μπορεί να μην χρειαστεί να γκρεμίσετε τους τοίχους για να κερδίσετε τετραγωνικά μέτρα. Ξεκινήστε αντικαθιστώντας τα ράφια που καλύπτουν το διάστημα με πτυσσόμενα συρτάρια ύψους 8 ιντσών, τα οποία περιέχουν ράφια για κονσέρβες και άλλα αντικείμενα.

"Κερδίζετε τρία ή περισσότερα οριζόντια επίπεδα όπου διαφορετικά θα μπορούσατε να πάρετε μόνο ένα".

 

2. Φέρτε φυσικό φως χωρίς προσθήκη παραθύρων

Πριν ανοίξετε μια μεγάλη τρύπα στο πλάι του σπιτιού σας στα πλαίσια μιας ανακαίνιση αναδιατάσσοντας το χώρο, σκεφτείτε λιγότερο επεμβατικούς και λιγότερο δαπανηρούς τρόπους σύλληψης φωτός.

Για να φωτίσετε μια μπανιέρα ή διάδρομο χωρίς παράθυρα, για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν "φωτιστικό σωλήνα", ο οποίος γλιστρά ανάμεσα στα δοκάρια της οροφής κάτω στο χώρο διαβίωσης.

 • Κόστος προσθήκης μονωμένου παραθύρου με διπλά τζάμια: 1.500 €
 • Κόστος για ένα φωτιστικό σωλήνα: 500 €
 • Εξοικονομήθηκε: 1.000 €

 

3. Επισκεφτείτε το Κέντρο Ανακύκλωσης

 

Οι άνθρωποι που το κάνετε μόνοι σας μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα με ανακυκλωμένα ή ελαφρώς χρησιμοποιημένα φωτιστικά και οικοδομικά υλικά σε μία ανακαίνιση. Μπορείτε να βρείτε ανακυκλωμένα ή ελαφρώς χρησιμοποιημένα εδώ: vendora.gr

Μια προειδοποίηση: Πολλοί εργολάβοι δεν θα εργαστούν με αντικείμενα μεταχειρισμένα ή γενικά με υλικά που παρέχονται από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη εάν κάτι πάει στραβά.

 • Τιμή μονωμένου παραθύρου 1,5 επί 2 μέτρα: 600€
 • Τιμή μεταχειρισμένου: 300€
 • Εξοικονομείτε: 300€

 

4. Δωρίστε υλικά & εξαρτήματα

Πριν ξεκινήσετε μια εργασία ανακαίνισης αφαιρέστe υλικά και εξαρτήματα για μεταπώληση αργότερα. «Περίπου το 85% ενός σπιτιού είναι επαναχρησιμοποιήσιμο», λέει ο B.J. Perkins, διευθυντής προγράμματος ReUse του Habitat, στο Ώστιν του Τέξας. «Μπορούμε να κάνουμε μια ολική απομάκρυνση ή να πάρουμε τα ντουλάπια, τη μπανιέρα, τον νεροχύτη και ούτω καθεξής».

Εξοικονομείτε χώρο αποθηκευτικό, συλλέγετε τον φόρο στην περίπτωση που πραγματοποιήσετε δωρεά και βοηθάτε και για καλό σκοπό..

 • Κόστος για τα υλικά και εξαρτήματα ειδών μπάνιου: 50€ έως 75€
 • Κόστος δωρεάς: Τίποτα, συν ότι λαμβάνετε έκπτωση φόρου
 • Εξοικονομείτε: αποθηκευτικό χώρο 

 

5. Κάντε εσείς το γκρέμισμα

Το να γκρεμίσετε το σπίτι σας μπορεί να μην είναι τόσο δαπανηρό όσο η ανοικοδόμηση στα πλαίσια μιας ανακαίνισης, μπορείτε ακόμα να εξοικονομήσετε € κάνοντας μέρος της κατεδάφισης μόνοι σας — αρκεί να προχωρήσετε με προσοχή.

"Αν ένας ιδιοκτήτης σπιτιού θέλει να γκρεμίσει, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να το χειριστεί", λέει ο Michael Winn, ιδιοκτήτης της Winn Design, στη Βιρτζίνια. «Αλλά όταν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους, θα τους απέτρεπα από το να το κάνουν εκτός αν το έχουν κάνει πριν».

Ο λόγος: Ένας απερίσκεπτος ιδιοκτήτης μπορεί να γκρεμίσει άθελα του μία κολόνα ή, ακόμη χειρότερα, να κάνει ζημιά κατά λάθος σε ηλεκτροφόρα καλωδίωση ή σε υδραυλικές εγκαταστάσεις.

 • Κόστος για γκρέμισμα 200 τετραγωνικών μέτρον: 450€ (ενοικίαση χώρου σκουπιδιών και άδεια στάθμευσης)
 • Κόστος για έναν επαγγελματία: 1.000€
 • Εξοικονομείτε: 550€

 

6. Συμβουλευτείτε έναν Αρχιτέκτονα

Ανάλογα με την κλίμακα της ανακαίνισης, μπορεί να μην χρειαστείτε μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική λύση, η οποία θα χρειαστεί εκτεταμένες συναντήσεις, πολλαπλές επισκέψεις στο χώρο και πολλά σετ κατασκευαστικών σχεδίων, περίπου δηλαδή το 8% του προϋπολογισμού κατασκευής ενός έργου. Ίσως μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις γνώσεις σχεδιασμού ενός αρχιτέκτονα βάζοντάς τον να αναλάβει μια εφάπαξ συμβουλευτική σχεδιασμού.

Για παράδειγμα, με ένα πάγιο ποσό 400€, ο αρχιτέκτονας θα συναντηθεί με έναν ιδιοκτήτη σπιτιού, θα εξετάσει το πρόβλημα και θα σκιαγραφήσει μερικές λύσεις που θα μπορούσαν να είναι τόσο απλές όσο το άνοιγμα ενός διαχωριστικού τοίχου ή η μετακίνηση μιας πόρτας. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μπορεί στη συνέχεια να δώσει το σκίτσο σε έναν οικοδόμο ή να το πάει σε μια υπηρεσία σύνταξης, η οποία θα χρεώσει περίπου 1€ έως 1,50€ το τετραγωνικό μέτρο για να εκπονήσει επίσημα σχέδια κατασκευής.

 • Αμοιβή αρχιτέκτονα για το σχεδιασμό ενός οικιακού γραφείου 300 τετραγωνικών μέτρα: 2.250€
 • Χρέωση μόνο για συμβουλές σχεδιασμού και σχέδια: 580€
 • Εξοικονομείτε: 1.670€

Ενδιαφέρεστε για ανακαίνιση και βρίσκεστε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης;

 

 

 

 

Πηγή: This Old House